Program 2023

Höstprogram 2023

Välkommen till höstens spännande aktiviteter!

Vi är glada att presentera höstens programverksamhet som bjuder på en höstpromenad, en bokrelease och program i samarbete med Malmö Stadsarkiv, Malmö Museer och Malmö Stadsbibliotek. Dessutom kommer vi att möjliggöra öppet besök i ”Haqvin Bagers skalderum” på Lilla Torg i samband med skyltsöndagen. Vi avslutar året med vårt traditionsrika julbord.

Vi testar också ett nytt sätt att tillsammans läsa vår årsbok Elbogen. Läs ett kapitel så diskuterar vi innehållet med författaren under en stunds samvaro med fika i föreningens lokal vid Lilla Torg. Information om vilken artikel och datum som träffarna äger rum kommer att publiceras på vår hemsida www.elbogen.nu.Vi hoppas genomföra tre tillfällen i grupper om tio personer. All anmälan till våra arrangemang sker i första hand som e-postanmälan för respektive arrangemang.

September

Höstpromenad i Varvsstaden

FULLSATT!
Intresset har varit stort, de som ej kommer med den 19 september listas och vi kommer att undersöka möjligheterna för en andra vandring. Alla som visat intresse kommer att få ett mail i vecka 36.

Tisdagen den 19 september, kl. 17.30–19.00 anordnas en höstpromenad exklusivt för vår förening i det vi kallar ”Varvsstaden i Malmö”. Byggnadsantikvarien Olga Schlyter kommer guida oss i stadsdelen som växer fram runt Kockums gamla byggnader i Västra hamnen. Vi kommer bland annat titta på den gamla dockan och parken vid Vagnsverkstaden, delar av området som länge var stängda för allmänheten. Olga Schlyter är kulturmiljökonsult och här erbjuder hon oss sin sakkunniga expertis på plats i och kring denna del av Varvsstaden.

Anmälan: måste göras via e-post medlem-mkhf@telia.com Ange i ämnesraden: ”Varvsstaden” 19 september”. Uppge namn och telefonnummer. Anmälan skall göras senast den 12 september.
Plats: Samling under klockan vid SVT:s entré (efter Klaffbron). Obs! Begränsat antal: Max 20 pers. Pris: 100 kronor. Betalningsinstruktioner skickas i svarsmail i samband med att vi bekräftar gjord anmälan. Vid förhinder måste avanmälan göras.

FÖRFATTARSAMTAL - ELBOGEN 2022

Kära medlemmar i Malmö Kulturhistoriska Förening!

Som vi har berättat tidigare så vill vi i höst testa att tillsammans läsa och diskutera några kapitel ur 2022 års Elbogen. 

  • Det första tillfället är onsdagen den 27 september och då kommer vi att diskutera artikeln om ”Kampanilen med klockspel”, tillsammans med författare Inger Lindstedt.
  • Det andra tillfället blir tisdagen den 24 oktober då vi tar oss an Anette Sarnäs artikel ”Det hänger på håret – lite om Malmös tidigaste perukmakare”.

Vi träffas kl. 17.30 i Föreningens lokaler vid Lilla Torg 9 i Haqvin Bagers skalderum. Vi håller på i en dryg timme och föreningen bjuder på fika. Först till kvarn gäller, vi räknar med att samtalet blir bäst med max 10 deltagare. Sista anmälningsdag måndagen den 25 september resp.  måndagen den 23 oktober. 

Anmälan måste göras genom sms-meddelande till sekreteraren på 0706 17 97 64.  Ange datum 27/9 eller 24/10 + namn och mobilnummer.

Obs! Det går ej att anmäla sig till båda datum i samma sms och vid förhinder måste avanmälas göras.

Oktober

Ny bok! Leif Ljungberg – ett liv
En stadsarkivaries balansgång mellan då och nu

Torsdagen den 19 oktober, kl. 17.00 lanseras en ny bok i skriftserien Gryps (nr 14) och vi bjuder på föredrag i Röda Rummet på Malmö stadsbibliotek. Enhetschefen Katarina Forsström, Biblioteken i

Malmö, informerar kort om Stadsbiblioteket och hälsar välkommen. Författaren till boken, journalisten, styrelseledamoten Stefan Ersgård presenterar det intressanta liv som omgärdat Leif Ljungberg som verkat som mångårig stadsarkivarie i Malmö och varit sekreterare i vår förening. Utöver hans personhistoria är det också ett tidsdokument över före-/och efterkrigstiden. Efteråt kommer det finnas möjlighet att ställa frågor. Frukt och vatten erbjuds vid sammankomsten.

Anmälan: måste göras via e-post medlem-mkhf@telia.com senast den 15 oktober. Vänligen ange i ämnesraden: ”Ljungberg 19 oktober”. Bekräftelsemail skickas. Avgiftsfritt. Begränsat antal: Max 120. Vid förhinder måste avanmälan göras. Möjlighet att köpa signerad bok för 150 kr.

Plats: Malmö stadsbibliotek, Röda Rummet. Tid: kl. 17.00–19.00.

November

Arkivens dag

Lördagen den 11 november, kl. 10.00–15.00 är det Arkivens dag och i år sker visningar och föredrag på temat ”Färg och Form”. Från handkolorerade fotografier till spännande konstnärliga livsöden, vidare handstilar, design, mode, inredning och ritningar över häftiga byggnader som aldrig blev byggda.

Traditionen bjuder också att vi säljer ett urval av våra årsböcker och övriga skrifter till förmånliga priser denna dag! Ta gärna med någon god vän och introducera arkivet och föreningen. Bonuspris på Gryps 14 denna dag. Varmt välkommen till vårt bokbord! Ingen föranmälan krävs.

Plats: Bergsgatan 20. Annonseras även genom Malmö stadsarkiv.

Läs mer: 
Stadsarkivets program, tema: Oförklarligt och utomjordiskt

December

Adventsmys i ”Haqvin Bagers skalderum” – Lilla Torg

Skyltsöndagen den 3 december, kl. 11.00–15.00, bjuder vi er som har möjlighet att titta in i föreningens möteslokal den 1:a Advent att få uppleva 1700-talets vingslag i samband andra aktiviteter i Malmö City. Vi kommer att presentera och sälja våra senast producerade böcker i skriftserien Gryps som ”bokjulklappar” till specialpris. Tag chansen att fira 1:a Advent med oss och bjud gärna med någon bekant för fördjupad medlemsinformation om vår verksamhet.

Ingen föranmälan krävs.
Vi bjuder på pepparkakor, julgodis och julmust.

Plats: Lilla Torg 9, den mörkgröna lilla dörren till höger vid ingången till Hedmanska gården där du finner Form & Design rakt fram.


Julsammankomst på Malmö Museer

Onsdagen den 6 december, kl. 17.00 inleder vi med en guidad visning för alla del- tagare i ”Wisdome” på Malmö Museer där stabschefen Attila v. Rostovànyi är vår ciceron. Wisdome är ett högteknologiskt visualiseringscenter med en unik nationell satsning på digitala labb och lärmiljöer i världsklass i en Kupol-biograf som invigs hösten 2023. Härefter bjuds traditionsenligt på varm glögg följt av ett festligt och välfyllt julbord med måltidsdryck på restaurang Wega.

Anmälan måste göras via e-post medlem-mkhf@telia.com senast 24 november. Vänligen ange i ämnesraden. ”Anmälan 6 december”. Uppge namn och telefonnummer. Bekräftelsemail med betalningsinstruktioner skickas. Obs! begränsat antal: Max. 75 pers.

Pris: ca 400 kronor. Möjlighet att köpa till vin och öl finns på plats. Vid förhin- der måste avanmälan göras. Plats: Entrén till Teknikens och Sjöfartens Museer, Malmöhusvägen 7. Tid: 17.00–21.00.

Övrigt

Julklappstips: Gryps-böckerna: Leif Ljungberg – ett liv, En stadsarkivaries balansgång mellan då och nu [utgivning 2023], Blomsterhandlarliv – Kvinna och företagare vid Nobelvägen, Abraham Ekerholms dagboksanteckningar från 1792 samt 1500-talets Malmö – Om människor i en stad, säljs vid höstens bokbord för 150 kronor (kraftigt rabatterat) och går även att beställa via medlem-mkhf@telia.com. Pris 220 kronor (inkl. exp. och frakt). Vid beställning via nätet var ute i god tid och ange ”Julklapp”. Vi gör två samlade leveransutskick: den 15 november och 15 december till ovan pris.

Besök gärna vår hemsida www.elbogen.nu där vi håller er underrättade om programnyheter och eventuella förändringar eller tillkommande program. Äldre årgångar av årsboken Elbogen kan läsas digitalt.

Sekreteraren Rita Rohlin nås på mkhf@telia.com eller per telefon 0706-179764 om Du har funderingar som Du önskar vidarebefordra till styrelsen eller har frågor om programverksamheten.
Medlems- och adressändring sänds till: medlem-mkhf@telia.com

Med vänliga hälsningar,
Styrelsen

Övrigt

Sekreteraren Rita Rohlin nås på 0706 17 97 64 eller per e-post mkhf@telia.com om Du har funderingar som Du önskar vidarebefordra till styrelsen eller har frågor om programverksamheten.

Medlemsärenden/adressändringar sker till: medlem-mkhf@telia.com

Med vänliga hälsningar
Styrelsen

Tidigare föredrag

Läs mer om Ulla Hårdes föredrag från föreningens årsmöte torsdagen den 17 september 2020.