Program 2024

Vårprogram 2024

Välkommen som medlem till 2024 med nya spännande aktiviteter! vårens  till höstens spännande aktiviteter!

Hjärtligt välkomna till deltagande i vårens arrangemang som vi hoppas skall locka till deltagande.

NY MEDLEMSAVGIFT

Inbetalning av medlemsavgift 150 kronor för 2024 för fullt medlemskap inkluderar årsboken Elbogen. Vi är tacksamma för Din omedelbara inbetalning och senast den 25 mars.

Vid internetbetalning till BG 5326-3117. Ange: 2024, namn, ev. stödjande familje- medlem samt e-postadress. För tillkommande familjemedlem erläggs 50 kr i tillägg vilket ger möjlighet att deltaga i våra arrangemang.

Notera inbetalningsdatum på medlemskortet. Undvik påminnelseavgift.

FEBRUARI

Rådhuset och Stortorget genom historien

Från den 5 februari till den 18 mars planerar Malmö Kulturhistoriska Förening visa ett bildspel på Stortorget utanför rådhuset med glimtar från gångna tider på torget. Det kommer att kunna ses efter mörkrets ankomst.

Måndagen den 12 februari, kl.17.00Vi startar således våren på Stortorget, en av Malmös viktigaste historiska platser. Suzanne Sandberg och Anders Reisnert visar torget och berättar dess historia.

Vi delar oss i två grupper där Nina Wiklund, sufflerad av Anders Reisnert visar rådhuset med Knutssal och porträttsamlingen i Landstingssalen. Visningen tar ca. 2 timmar totalt.

Anmälangörs senast 7 februari till medlem-mkhf@telia.com skriv: ”Stortorget” i ämnesraden. Obs! SAMLING vid Carl X Gustavs ryttarstaty för välkomsthälsning och uppdelning i 2 grupper.

Tid: kl. 17.00–19.00. Avgiftsfritt. Obligatorisk förhandsanmälan! Begränsat antal.

 

APRIL

Årsmöte med föredrag

Härmed kallas Du till föreningens årsmöte tisdagen den 23 april, kl.18.00på Konsthallen, Restaurang Smak.

Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar följer ett föredrag under rubriken ”Maritim utbildning i Malmö” som hålles av fil.dr. Jan Horck, tidigare lärare på World Maritime University och Sjöbefälsskolan i Malmö. Välkommen att lyssna. Utdelning av årsboken Elbogen 2023 sker till närvarande medlemmar. Härefter skickas den till övriga.

Måltid på restaurang ”SMAK” följer på föredraget:

~ MENY ~

Marinerad Skånsk kyckling med vårprimörer, örtsky, rostad potatis och körvel

Måltidsdricka mineralvatten/lättöl och bröd finns på borden.

Anmälangörs senast 15 april till medlem-mkhf@telia.com Skriv: ”Årsmöte 2023” i ämnesraden. Vänligen ange om Du/ni har för avsikt att deltaga på både årsmöte på Konsthallen och till måltiden på Restaurang SMAK, ange om vegetariskt alternativ önskas. Supéavgiften 275 kr betalas genom insättning till BG 5326-3117 efter att bekräftelse med nummer erhållits. Tillkommande drycker vin/öl beställes och betalas på plats. Tid: 18.00–21.00. Insläpp 17.45.

Anmälan är bindande. Ev. förhinder skall anmälas direkt till sekreteraren på telefon 0706-17 97 64 senast 3 dagar före årsmötet.

 

MAJ

Vandring kring Möllevångstorget

Lördagen den 11 maj, kl. 14.30Välkommen till en vandring i Möllevångens historia med författaren och förlagsredaktören Jeanette Rosengren. Vi pratar om stadsplanering, arkitektur och arbetarrörelse och lyfter fram författare, politiker, akademiledamöter och vanliga knegare som har bott här. Samling vid statyn ”Arbetets ära” på Möllevångstorget och avslutning 90 minuter senare i närheten av Folkets Park.

Anmälangörs senast den 2 maj till medlem-mkhf@telia.com Skriv: ”Möllevången” i ämnesraden. Bekräftelse krävs. Avgift: 100 kr. Begränsat antal.

  •  11 maj Fullsatt.
Extra insatta vandringar:
  •   17 maj Fullsatt.
  •   21 maj, kl.16-18. 
Finns några lediga platser kvar! Anmäl Dig till:

JUNI

Heldagsutflykt till Ivöbygden

Lördagen den 8 juni kl. 08.30Vårens efterlängtade utfärd blir en försommarutfärd som går till den intressanta Ivöbygden, en ö med spännande geologiskt ursprung och en fascinerande historia. Ciceroner under utflykten är Gunilla Konradsson - Mortin och Anders Reisnert.

Vi startar från Malmö museums parkering och på vägen upp tar vi en fikapaus vid platsen för ”Barumskvinnan”. Här låg hon begravd, för ca. 9000 år sedan, i en av de intressantare stenåldersgravarna som påträffats i Skåne som omsorgsfullt har debatterats inom den arkeologiska forskningen. Om Bäckaskogskvinnan, som Barumkvinnan också kallas, berättar Attila Rostovanyi.

Därefter kör vi in på Ivön med linfärjan. På ön besöks ”biskopskällaren”, lämningar av ärkebiskop Anders Sunessons sista bostadshus Ivöhus. Vidare beser vi Ivö kyrka och Ivö klack som är ett restberg från urberget, rikt på fossil och kaolin-lera. Lunch intages ca. 12.30 på Ivögården mat och Vingård som också lovat visa Vingården. På hemvägen görs ett kort fikastopp med kaffe och kaka på Bistro Årum vid det vackra Vattenriket/Naturum, Kristianstad.

Anmälan görs till medlem-mkhf@telia.com Skriv: ”Vårutflykt 2024” i ämnesraden. Avgift: 500 kr. Förhandsanmälan måste ske innan betalning erlägges till BG 5326- 3117. Ange bekräftat bokningsnummer och namn vid betalning. Avprickning sker vid/på bussen. Avfart från Malmö museums parkering kl. 08.30. Hemkomst kl. 16.30. Obs! Begränsat deltagarantal. Anmälan måste vara gjord senast 27 maj.

OBS! Förhinder måste anmälas till sekreteraren på telefon 0706-17 97 64.

  • 8 Juni Fullsatt

Övrigt

Besök gärna vår hemsida på www.elbogen.nu där vi har digitaliserat äldre årgångar av årsboken och våra skrifter kallade ”Gryps” m.fl. fristående bokverk. Sekreteraren Rita Rohlin nås på 0706-17 97 64 eller per e-post mkhf@telia.com om Du har funderingar som Du önskar vidarebefordra till styrelsen eller har frågor om programverksamheten eller önskar köpa någon av våra böcker.

Medlemsärenden/adressändringar sker till: medlem-mkhf@telia.com Malmö stadsarkiv välkomnar till besök. Digitalt program finns på adress:

https://malmo.se/Uppleva-och-gora/Arkitektur-och-kulturarv/Malmo-stadsarkiv/Program.html

 

Boktips: Vår nyutgivna bok Leif Ljungberg - ett liv / En stadsarkivaries balansgång mellan då och nu finns att köpa direkt på Malmö stadsarkivs expedition.

Som medlem går det också bra att beställa boken genom att skriva ett mail till medlem-mkhf@telia.com så skickas den hem till Dig med bilagd faktura på totalt 200 kronor.

Övrigt

Sekreteraren Rita Rohlin nås på 0706 17 97 64 eller per e-post mkhf@telia.com om Du har funderingar som Du önskar vidarebefordra till styrelsen eller har frågor om programverksamheten.

Medlemsärenden/adressändringar sker till: medlem-mkhf@telia.com

Med vänliga hälsningar
Styrelsen

Tidigare föredrag

Läs mer om Ulla Hårdes föredrag från föreningens årsmöte torsdagen den 17 september 2020.