Program 2022

 

Höstprogram 2022

Välkommen till höstens spännande aktiviteter!

Vi är glada att presentera höstens programverksamhet som bjuder på en höstutflykt, föreläsningar, möte med efterföljande förtäring och även program i samarbete med Malmö Stadsarkiv, Malmö Museer och Malmö Stadsbibliotek där vår förening aktivt medverkar. Vi hoppas kunna genomföra höstprogrammet utan restriktioner från Folkhälsomyndigheten. Om så sker meddelar vi oss genom vår hemsida: www.elbogen.nu

September

Höstutflykt till några byar runt Malmö
Lördagen den 24 september, kl. 10.00 anordnas en höstutflykt med buss där Lars Persson, kulturgeograf med inriktning på historisk geografi och landskapshistoria, guidar oss kring några byar runt Malmö. Rutten går till Ö.Kattarp och Glostorp som är kommunens bäst bevarade bymiljöer med ett flertal kvarliggande gårdar på bytomten.

Vi fortsätter vidare till Oxie som är häradscentrum och har byggts ut till en större tätort. Fjärdingslöv är en mindre bymiljö som ofta inte uppmärksammas, men som kan tänkas bli inbyggd i Malmö tätort på längre sikt. Vintrie har hamnat innanför Yttre Ringvägen och bebyggs allt mera. Många vet inte var byn var belägen utan tror att Hussamlingen Lilla Vintrie är den historiska byn. Storgårdarna Vintriegården och Erlandsro är kulturhistoriskt intressanta. Vi inberäknar en kaffepaus med kaffe /fralla på Sofiedals golfrestaurang inkluderat i anmälningsavgiften.

Anmälan måste göras via e-post medlem-mkhf@telia.com

Ange ämne: ”Höstutflykt 24 september”. Uppge namn och telefonnummer. Anmälan skall göras senast den 15 september.

Obs! Begränsat antal: Max 50 pers. Pris: 325 kronor. Betalningsinstruktioner skickas i svarsmail i samband med att vi bekräftar gjord anmälan. Vid förhinder måste avanmälan göras.

Plats: Samling vid Fiskehoddorna, Banérskajen, nära Malmö Museer.
Tid: kl. 10.00–13.00.

Oktober

Föredrag på Malmö stadsbibliotek
Torsdagen den 27 oktober, kl. 18.00 bjuder vi på föredrag i Röda Rummet på Malmö stadsbibliotek. Prof. em. i Rättshistoria Kjell Å Modéer talar om Hovrättens historia över Skåne och Blekinge 1821–2021 ur nyutgivna boken ”Lagens öga” och fd. Museichefen Göran Larsson berättar om belägringen och stormningen av Malmö 1677. Båda hedersledamöter och tidigare ordföranden. Efteråt kommer det finnas möjlighet att ställa frågor. Frukt och vatten erbjuds vid sammankomsten.

Anmälan måste göras via e-post medlem-mkhf@telia.com senast 20 oktober. Vänligen ange i ämnesraden: ”Anmälan 27 oktober”. Bekräftelsemail skickas. Obs! Begränsat antal. Vid förhinder måste avanmälan göras.

Plats: Malmö Stadsbibliotek. Tid: kl. 18.00–20.00

November

Arkivens dag
Lördagen den 12 november är det Arkivens dag och i år sker visningar och föredrag på temat ”Myter och mysterier”. Arkiven är en länk mellan dåtid, nutid och framtid. I arkiven finns den levande historien – i original! Traditionen bjuder också att vi säljer ett urval av våra årsböcker och övriga skrifter till förmånliga priser denna dag! Ta gärna med någon god vän och introducera arkivet och föreningen. Ingen föranmälan krävs.

Plats: Bergsgatan 20. Annonseras även genom Malmö stadsarkiv.

Jul på slottet
Söndagen den 27 november, kl. 10.00 startar en stämningsfull julmarknad utomhus på Malmöhus slott. Jul på slottet fortsätter att lägga fokus på hantverk och försäljning som bygger på gamla och nya traditioner. I år med spännande nyheter i form av artistprogram med start kl. 15.30 på Borggården, ljusspel på slottsväggarna och ´pop up´ -inslag inne och ute. Föreningen deltager med bokbord för utvalda böcker och medlemsinformation! Ingen föranmälan krävs.

Arrangemanget annonseras också genom Malmö Museer.

Plats: Malmöhusvägen 6. Tid: kl. 10.00–17.00.

December

Julsammankomst på Malmö Museer
Måndagen den 5 december, kl. 18.00 inleder vi med glögg och en guidad visning (2 grupper) av Malmö Museers arkeologiska utställning Ledtrådar. Utställningen spänner över tusentals år, från inlandsisens nersmältning till perioden vi idag kallar Vikingatid. Artefakter från decennier av utgrävningar i Malmöområdet belyser den lokala variationen och rikedomen i denna del av Sverige. Utställningen guidas av stabschef v. Attila Rostoványi mångårig arkeolog verksam i Malmö. Härefter följer ett festligt julbord med måltidsdryck på restaurang Wega.

Anmälan måste göras via e-post medlem-mkhf@telia.com senast 24 november. Vänligen ange i ämnesraden. ”Anmälan 5 december”. Uppge namn och telefonnummer.

Obs! begränsat antal: Max. 75 pers. Pris: 360 kronor. Möjlighet att köpa till vin och öl finns på plats. Betalningsinstruktioner skickas i svarsmail i samband med att vi bekräftar gjord anmälan. Vid förhinder måste avanmälan göras.

Plats: Malmö Museer, Malmöhusvägen 6. Tid: kl. 18.00–21.00.

 

Övrigt
Julklappstips: Böckerna: Blomsterhandlarliv – Kvinna och företagare vid Nobelvägen samt Abraham Ekerholms dagboksanteckningar från 1792 och 1500-talets Malmö – Om människor i en stad, säljs vid höstens bokbord 150 kronor och går även att beställa via medlem-mkhf@telia.com Pris: 200 kronor (inkl. exp. och frakt).

Besök gärna vår hemsida www.elbogen.nu där vi har digitaliserat äldre

årgångar av årsboken och bildklipp från verksamheten.

Sekreteraren Rita Rohlin nås på mkhf@telia.com eller telefon 0706-17 97 64 om Du har funderingar som Du önskar vidarebefordra till styrelsen eller har frågor om programverksamheten.

Medlems- och adressärende sker till: medlem-mkhf@telia.com

Med vänliga hälsningar
Styrelsen

Övrigt

Sekreteraren Rita Rohlin nås på 0706 17 97 64 eller per e-post mkhf@telia.com om Du har funderingar som Du önskar vidarebefordra till styrelsen eller har frågor om programverksamheten.

Medlemsärenden/adressändringar sker till: medlem-mkhf@telia.com

Med vänliga hälsningar
Styrelsen

Tidigare föredrag

Läs mer om Ulla Hårdes föredrag från föreningens årsmöte torsdagen den 17 september 2020.