Verksamhets­berättelse 2023

Årsmöte

Ordinarie årsmöte hölls måndagen den 17 april på Konsthallen – med 64 närvarande medlemmar.

Efter årsmötet följde ett föredrag av historikern Fredrik Egefur som berättade om Vinterpalatset i Malmö på det sena 1980-talet.

Styrelsen

Styrelsen har sammanträtt 7 gånger: den 15 februari, den 20 mars, den 17 april (konstituerande), den 29 maj, den 23 augusti, den 12 oktober, den 12 december.

Styrelsen har haft följande sammansättning:

Gunilla Konradsson-Mortin, ordförande
Anders Reisnert, vice ordförande
Göran Titze, skattmästare
Rita Rohlin, sekreterare
Gunnar Ericson
Stefan Ersgård
Katarina Forsström
Charlotte Rodenstedt
Attila v. Rostovànyi
Suzanne Sandberg
Nina Wiklund

Ändring av föreningens stadgar § 4

VID ÅRSMÖTET BESLUTADES ATT ÄNDRA FÖRENINGENS STADGAR, § 4 GÄLLANDE VAL AV REVISORER
Med anledning av att lagen endast kräver att en auktoriserad revisor undertecknar årsredovisningen beslöts med acklamation att ändra från nuvarande lydelse: ”Val av två revisorer” och ”Val av två revisorssuppleanter” till ny lydelse: ”Val av registrerat revisionsbolag”. Ändringen träder i kraft för verksamhetsåret 2023.

Revisorer/Registrerat revisionsbolag

Ernst & Young AB med auktoriserad revisor Hanna Fehland som granskat föreningens räkenskaper.

Föredrag, utflykter m.m.

Torsdagen den 23 mars Besök med visning av det nya Rosengårdsbiblioteket. Guidad visning med Maria Roijer, sektionschef för Rosengårdsbiblioteket samt föredrag av Katarina Forsström om inredning och arkitektur följt av frågestund och fika.

Lördagen den 27 maj gjordes Vårutflykt till Hovdala slott vid Hässleholm. Slottschefen Magnus Metz guidade och berättade om byggnader och historia. Växelvis guidning i slottet och vandring i naturområdet. Lunch intogs i Slottsrestaurangen. På återvägen besöktes S:t Petri kyrka i Klippan där Attila v. Rostovànyi berättade om Sigurd Lewerentz arkitektur i kyrkan. Tisdagen den 19 september ordnades en Höstpromenad i Varvsstaden. Med anledning av stort intresse tillkom ytterligare en vandring måndagen den 2 oktober. Därmed fick dryga 40-talet deltagare möjlighet att följa med kulturmiljökonsulten samt byggnadsantikvarien Olga Schlyter som berättade hur stadsdelen växer fram runt Kockums gamla byggnader i Västra hamnen, besök vid den gamla dockan och parken vid vagnsverkstaden.

Torsdagen den 19 oktober lanserades en ny bok i skriftserien Gryps: Leif Ljungberg – Ett liv. En stadsarkivaries balansgång mellan då och nu. [Gryps 14] Journalisten och författaren till boken Stefan Ersgård visade bilder och berättade initierat om Ljungbergs innehållsrika liv.

På skyltsöndagen den 3 december anordnades Adventsmys i ́Haqvin Bagers skalderum ́ - vid Lilla Torg. Här kunde besökare uppleva 1700-talets vingslag. Behjälpliga var ordförande och Suzanne Sandberg som berättade om rummets historik och det bjöds på pepparkakor, julgodis och julmust. Även en historisk tipspromenad, som Suzanne Sandberg och Charlotte Rodenstedt utformat, togs runt Lilla Torg.

Året avrundades onsdagen den 6 december med den traditionsenliga Julsammankomsten på Malmö museum. Attila v. Rostovànyi inledde med en presentation av kupolbiografen Wisdome och deltagarna fick följa med på en digital rymdfärd i det högteknologiska visualiseringscentrat med en unik satsning på digitala labb och lärmiljöer i världsklass. Härefter följde glögg och ett fullmatat julbord på restaurang Wega.Publiceringsverksamhet

Årsboken ELBOGEN 2022 utkom i samband med årsmötet.

Malmö stadsarkiv

Lördagen den 12 november på Arkivens dag deltog föreningen med bokbord på Malmö stadsarkiv med visning och föredrag på temat Oförklarligt och utomjordiskt. Gunilla Konradsson-Mortin och Rita Rohlin ansvarade för visning och försäljning av föreningens böcker.

Kommittéer

Redaktionskommittén bestående av Rita Rohlin (huvudredaktör), Stefan Ersgård, Christian Kindblad, Kerstin Martinsdotter och Anders Reisnert och Magnus Waldebornhar avhållit ett flertal möten fysiskt och digitalt. 

Programkommittén bestående av Gunilla Konradsson-Mortin, Anders Reisnert, Katarina Forsström och Attila Rostovànyi har tillsammans med Rita Rohlin förberett årets aktiviteter.

Stipendiekommittén bestående av Gunilla Konradsson-Mortin, Anders Reisnert och Nina Wiklund har behandlat inkomna stipendie- och bidragsansökningar.

Övrigt

Styrelsen har noga följt utvecklingen av föreningens och stiftelsernas kapital. Vägledande i det har varit att fokusera på tillgångarnas värde och att få en god avkastning och därmed skapa förutsättning för föreningens verksamhet. Styrelsen har efter genomförd upphandling, beslutat att Carnegie Investment Bank AB skall hantera Malmö Kulturhistoriska Förening med anknutna stiftelsers förvaltning med tillhörande administration. Förändringen gäller fr.o.m. 2024.

Kammarkollegiet har efter styrelsens förfrågan beviljat permutation av "Stiftelsen makarna Sigfrid och Karolina Jönssons minnesfonds" bestämmelser. Stiftelsens kapital och avkastning kan därmed hanteras på ett för stiftelsen bättre sätt.

Beviljade bidrag:

Malmö Kulturhistoriska Förening

Styrelsen beslöt att från Malmö Kulturhistoriska Förening utdela medel till:

KIRA förlag för bokprojektet ”Annorlunda sommaren – att minnas Baltiska utställningen
i Malmö 1914”, av Rickard Bengtsson, 45 000 kronor.

Karl G. Jönsson, för sitt arbete med att dokumentera ”den kreativa smältdegel som Malmös punkscen utgjorde mellan åren 1977 och 1981”, 33 000 kr. (Ärendet även behandlat i Stiftelsen Makarna Sigfrid och Karolina Jönssons Minnesfond.)

KIRA förlag för bokprojektet ”Teaterstaden Malmö – från då till nu” av Ulf Clarén, 60 000 kronor.

Malmö Museum för att producera en ”ny uppdaterad bok om Malmöhus slott”, 25 000 kronor. (Ärendet även behandlat i Leif Ljungbergs stiftelse.)

Be Here Then för att till ”Eurovision i Malmö komplettera appen med vandringar som varit viktiga i Malmös musikhistoria”, 70 000 kronor.

Stiftelsen Makarna Sigfrid och Karolina Jönssons Minnesfond

Sammanträden har hållits i samband med föreningens sammanträden.

Styrelsen beslöt att från Stiftelsen Makarna Sigfrid & Karolina Jönssons minnesfond utdela medel till:

Karl G. Jönsson, för sitt arbete med att dokumentera ”den kreativa smältdegel som Malmös punkscen utgjorde mellan åren 1977 och 1981”, 17 000 kr. (Ärendet även behandlat i Malmö Kulturhistoriska Förening.)

Leif Ljungbergs stiftelse

Sammanträden har hållits i samband med föreningens sammanträden.

Institutet för studier i Malmös historia vid Malmö Universitet har tidigare [2020-09-03] beviljats 200 000 kr för utökade kostnader för tryckning av Malmö stads historia, band 9. Del av beviljade medel har ej rekvirerats. Återfördes 75 201 kronor.

Kira Förlag, har tidigare [2022-03-29] beviljats 50 000 för produktion av fotoboken ”Den andra staden – en sorts dokumentation” av Petter Holmqvist”. Projektet kommer inte att genomföras. Återfördes 50 000 kronor. Den nya boken i skriftserien Gryps: Leif Ljungberg - Ett liv / En balansgång mellan då och nu [Gryps 14, utgiven 2023] har bekostats av Leif Ljungbergs Stiftelse.

Styrelsen beslöt att från Leif Ljungbergs stiftelse utdela medel till:

Malmö Konstmuseum för publikation om ”Samtidskonsten i samlingarna”, 100 000 kr.

Institutet för studier i Malmös historia för delfinansiering av ”Seriebok om Malmös historia”, 75 000 kronor.

Malmö Museum för att producera en ”ny uppdaterad bok om Malmöhus slott”, 75 000 kronor. (Ärendet även behandlat i Malmö Kulturhistoriska Förening.)

Medlemmar 

Föreningens medlemsantal under 2023 uppgick till 624 medlemmar med fullt medlemskap — varav 79 var utbytesföreningar och institutioner.

Styrelsen för Malmö Kulturhistoriska Förening

www.elbogen.nu