Vårprogram 2019

Välkommen till 2019, ett nytt år med spännande aktiviteter!

Vi hälsar nya och gamla medlemmar hjärtligt välkomna till deltagande i vårens arrangemang som vi hoppas skall locka till deltagande.

Viktig ändring för i år: Inbetalning av medlemsavgift sker via bankgiro BG 5326-3117 Ange: 2019, namn, ev. medföljande familjemedlem samt e-postadress. Har du redan erlagt avgift på vårt gamla PG-nummer så kan du ändå känna dig trygg. Vi tar hand om och för över de avgifter som inkommit via plusgirot.

Årsavgiften är fortsatt oförändrad: 125 kronor för fullt medlemskap inklusive årsbok för innevarande år. För tillkommande familjemedlem erläggs 25 kronor i tillägg per person. Har Du vänner som är intresserade av vår verksamhet så ring sekreteraren så sänder vi ut information. Håll utkik här på vår hemsida efter ytterligare arrangemang.

Malmö stadsarkivs Vårprogram 2019 hittar du här.

Mars

Malmö på 1700-talet generellt och 1792 specifikt

Måndagen den 25 februari, kl. 18:00 inbjuds till föredrag i historisk anda. Kvällen inleds med att Göran Larsson ger en bild av Malmö under 1700-talet. Härefter får vi höra Lars Svensson berätta om: ”Abraham Ekerholms dagboksanteckningar från 1792”. Dagboken är nedtecknad av en tjugotvåårig Malmöbo, bosatt på Kalendegatan och verksam som notarie. I dagboken blandas lokala händelser från vardag till fest, allt från olyckor, väderlek, spratt och rättegångar. Lars informerar om tillkomsten, ursprunget, texterna och sitt arbete bakom det färdiga resultatet vilket nu möjliggör för oss att ta del av unik dåtid i nutid. Anmälan görs senast 22/2 till 040-10 53 00, telefontid kl.10–12. Plats: Malmö stadsarkiv, Bergsgatan 20. Tid: kl. 18.00–20.00. Ingång via receptionen eller runt hörnan på Friisgatan. Föreningen bjuder på frukt i pausen. Avgiftsfritt. Möjlighet att köpa boken Gryps nr 12, 150 kr.

April

Årsmöte

Härmed kallas Du till föreningens årsmöte torsdagen den 25 april, kl. 18.00 på Malmö Konsthall. Ingång via Restaurang SMAK, S:t Johannesgatan 7.

Pågående utställning: SPEED II, 16.3–26.5 2019 SPEED II består av verk som producerats till utställningen av konstnärerna James Richards och Leslie Thornton samt en ”utställning i utställningen” sammanställd av Richards med Horst Ademeit, Adelhyd van Bender, Bruce Conner, Emily Feather, Terence McCormack och Jens Thornton.

Utställningen rymmer en atmosfär fylld av manisk energi, en återkommande fascination för röntgen och radioaktiv strålning, av ritualer som förmår förändra medvetandet, samt en systematisk arkivering och dokumentering med paralleller till vetenskaplig forskning. (Konsthallen stänger kl. 17:00 – Fri entré)

Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar följer ett föredrag av Martin Andersson, journalist och författare till den nyutkomna boken ”Malmö då och nu” med fängslande foton och berättelser om det försvunna Malmö. Välkommen att lyssna. Utdelning av årsboken Elbogen 2018 till närvarande medlemmar. Härefter skickas den till övriga. Måltid följer på föredraget:

~ MENY ~

Kummel med vitvinsås, räkor och dill, potatispuré
Kaffe med pannacotta m bär från buffé
Isvatten på borden
Öl/Vin köps i samband med måltid för de som så önskar.

Anmälan görs till Malmö stadsarkiv på telefon 040-10 53 00 kl. 10–12 senast den 18 april. Vänligen ange om Du/ni har för avsikt att deltaga på både årsmöte och måltid. Supéavgiften 260 kronor betalas kontant vid ankomst i samband med avprickning. Tid: 18.00–21.00. Insläpp 17.45. Anmälan är bindande. Ev. förhinder skall anmälas direkt till sekreteraren på telefon 0706-17 97 64 senast 3 dagar före årsmötet.

Maj

Vårutflykt till Limhamn, en stadsdel i förändring

Lördagen den 25 maj kl. 11.00–15.00. Tillsammans med ciceroner från Limhamns museiförening: Elisabeth Ivansson och Roland Öhrstrand besöker vi Limhamn, dels med buss och dels genom promenad. Vi startar vid parkeringen invid Malmö Museer där vår buss står parkerad. Efter guidad rundtur med buss tar vi utgångspunkt från Limhamns torg där vi får en guidad promenad i gamla stan. Vi gör ett lunchuppehåll på restaurang ”Gastronomi & Harmoni” på Dragörkajen och äter en välkomponerad säsongsbetonad måltid. Utflykten avslutas med ett besök på Limhamns museiförenings Soldattorp invid Limhamnsvägen för att se den pågående utställningen på temat Limhamn i förändring. 

Anmälan görs till Malmö stadsarkiv på telefon 10 53 00, kl. 10–12 senast den 20 maj. Avgift: 220 kr. Avprickning-betalning sker vid/på bussen. Vid förhinder måste anmälan göras till sekreteraren på telefon 0706-17 97 64. Obs! Begränsat deltagarantal.

Övrigt

Du som medlem är alltid välkomna att besöka Malmö Stadsarkiv där vi har publikationer från en del av våra närmare etthundra utbytesföreningar. Dessa böcker/skrifter går att beställa fram för läsning på plats. Se även stadsarkivets hemsida

Ta gärna direktkontakt med sekreteraren Rita Rohlin på telefon 0706-17 97 64 eller per e-post mkhf@telia.com om du har funderingar som du önskar vidarebefordra till styrelsen eller har frågor om programverksamheten. Medlemsärenden/adressändringar sker till medlem-mkhf@telia.com