MALMÖ KULTURHISTORISKA FÖRENING
Grundad 1909 

 
Bildklipp från programverksamheten

2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003 

Malmö Hospital i 1500-talets Malmö

Den 13 december 2011 på Malmö stadsarkiv höll arkivlektorn Åke Norström – författare till den kommande boken Gryps nr 11: ”1500-talets Malmö – om människor i en stad”, föredrag om det kapitel som behandlar Hospitalet.


Några av de väl bevarade tidsdokumenten förevisades för de ca 40 personer som samlats för att ta del av det nyskrivna materialet och det gavs också tillfälle att ställa frågor om källmaterialet och det arbete som ligger bakom resultatet. Boken beräknas bli helt klar under våren 2012.


I bakgrunden syns kartan där Kungsparken har betydelse i sammanhanget.
 


Onsdagen den 7 december 2011, kl. 18-21

Malmö Kulturhistoriska Förening anordnar ett samarrangemang med Malmö Förskönings- och Planteringsförening och det prickas av närmare 100 besökare onsdagen den 7 december 2011 i entrén på Malmö Museer.

Museichefen Göran Larsson inviger oss i nya tankebanor med olika profiler som tema.

Besökarna delas i 3 grupper och får alternera mellan olika besök på Malmö museer. Här ser ni ”Bokshoppen”. Margit Nilsson med barnbarnet Tina Hedendahl tar tillfället i akt att studera en skrift.

Vykort på kreationer från utställningen ”Mode utan midja” finns till försäljning. Stadsarkivarien Anna Svenson - här i samspråk med Olof Jönsson iklädda ryggväskor av samma snitt.

En extra bonus för dagens medlemmar var ett besök i den nyöppnade utställningen om kryddor. Lägg märke till taklampan av kryddburkar och sittbänken med alla sina kryddgömmor.

Så får vi en guidad visning av Gun Elfström som med stor inlevelse och inspiration berättar både om tidens detaljer och de stora dragen gällande epoken kring 1920-talet och en bit framöver som bidrog till modet utan midja. Mode utan midja berättar alltså om 1920-talets kvinnomode men sätter också in modet i ett socialt, ekonomiskt och kulturellt sammanhang. Utställningen har många detaljer och massor av information att bjuda på och här kan endast återges ett par glimtar.


Allt från vardagsklänning till fest förevisades. ~ detaljer skapade nyfikenhet på tidsepoken och paljettklänningar fick, på grund av sin tyngd, visas liggande i montrar.

Vi kunde studera allt från läppstift till mc, golfbilder och vackra porträtt, korta frisyrer från tiden då ~ mode utan midja ~ var en självklarhet.

Efter visningarna samlades alla i restaurang Wega för en julbuffét och en stunds samkväm.

I bakgrunden syns inredningsdetalj från Automatrestaurangens tidevarv och ung såväl som äldre låter sig väl smaka av julens läckerheter.

 

Tisdagen den 22 november förberedde Malmö stadsarkivs personal det tekniska för föredraget i hörsalen.

Staffan och Susanne förbereder.

Det samlades ett dryga 30-tal medlemmar på Malmö stadsarkiv för att lyssna på förre detta direktören för Moltex i Svedala, Rolf Johnson, när han i ord och bild berättade om sin uppväxt i Barnrikehusen i Malmö sett ur en annan synvinkel än den som systern Mary beskrivit i sina romaner från samma tid.


Här bodde på sin tid 600 personer, man lekte ”rida möllesäck, hoppa hage och jo-jo” och höll sams. Här fanns det varmt och kallt vatten i badrummet, centralvärme, gasspis och tvättstuga. Rolf Johnson berättade inlevelsefullt om sin barndom och uppväxt och om modern, fadern och syskonen som bodde i 3 rum och hall. Han berättade om kriget som kom och om dragspelet han fått och musiken som betytt så mycket i hans liv.
>> Vi fick följa honom på en vandring bland mjölkaffärerna, Karl Olssons garnaffär, tobaksaffären, Konditori, Hanmarks speceriaffär, fruktaffären, snabbköpet på Regementsgatan och Solidar – där man kunde skriva upp sina inköp och betala när veckopengen kom.

Fadern speglades med en bild av den bil han hämtat längre upp i landet – då han var verksam inom bilmontering under en tid. I denna bil fick barnen åka runt kvarteret och då var förstås sonen Rolf väldigt stolt över sin far.


Så blev det en bensträckare med fruktfat och en titt på skolutställningen intill expeditionen på Malmö stadsarkiv.

Här elever från 1954 och så ”de gamla” skolbänkarna förstås.

Så samlades ”lyssnarskaran” på nytt och berättelserna fortskrider och vi ser i bild Rolf Johnson som barn i skolmiljö.

Kvällen avslutades med en snabb guidning i Moltex värld med tillverkning av allt från möbelskumplast, vidare till skumplastunderkjolar, diskunderlägg och hygienartiklar. Det gavs också en kort introduktion till hur man kunde spalta skum och göra äggkartongsliknande "noppor" med profilmaskiner.

”Det är en konst att leva – men härligt” - så lyder titeln på en av hans böcker.
 Denna typ av tyngder är numera antika liksom rotationshästar och plintar.

Vi inledde med att lyssna till Birgitta Kelly som inlevelsefullt berättade om Antikens Grekland och de olympiska spelen som hölls 776 f. Kr. vid foten av det heliga berget Olympus till gudarnas ära och upphörde 393 e. Kr och som sedan återuppstår 1896.
Fäktningens historia.
Stjärnor på startlinjen.

Cyklar i olika modeller.

Per Henrik Ling var ”den svenske gymnastikens fader". Modell av ”Gymnastiksal” 1907.


Lars Svensson inflikade några ord om detta fotbollslag MFF som var porträtterat av Gerhard Nordström.


Dagens ciceroner Anne-Lis Nilsson och Birgitta Kelly bjöd till kaffe och bulle, berättade om museet och biblioteket samt den pågående utställningen till minne av Ricky Bruch.


Vi avslutade med att lyssna på stadsantilkvarien Anders Reisnert som berättade om ”Malmö stadium – ett hotat kulturminne”.

Det var medlemmar från både Malmö Kulturhistoriska Förening och Föreningen Gamla Lund som samlats på Idrottsmuseet denna dag


26 deltagare samlades för att lyssna på historiken kring Claus Mortensens hus på Baltzarsgatan och på kaffebönornas hantering allt från odling fram till kund som böna eller i kaffekopp genom guidning av Jan-Olof Åkerblom (far) och Filip Åkerblom (son) på Lilla Kafferosteriet i Malmö.Diplom från världens hörn pryder väggarna i butiken

Gammeldags miljöer för olika smaker i de olika kaffesalongerna på de övre våningsplanen och Jan-Olof Åkerblom berättar om både husets anor från 1400-talet och fram till dagens renoverade byggnad varvad med lite kaffehistorik.
Marianne tipsade om arrangemanget.
Nybryggt kaffe med tårta från Olof Viktors.


Några av Aromanjutarna lyssnar på Filip Åkerbloms berättelser om kaffebönan – dess ursprung, uppväxt och rostning till angenäm styrka och smak, varefter bönor och guldfilter var till försäljning i den lilla kaffebutiken. På väg in i Kockums Industri AB.
Bengt Runner till vänster håller kontroll.

Tillverkning av Järnvägsvagnar i Malmö på Kockums Industriområde är snart ett minne blott och flytten skall gå till Trelleborg. Området skall göras om till en stor Galleria är det tänkt och i bakgrunden syns nybyggnationen kring ”Dockan”.
 


Detalj med ID-märkning

Här ett underrede till en järnvägsvagn.
Så här ser det ut inuti.

Hjälmar är viktigt att bära!
EWP – Vindkraftstillverkning i Malmö – kanske snart i Ystad?!


Här flyttas stora plåtar som valsas och svetsas ihop.Efter rundvandringen samlades alla på Malmö stadsarkiv för att äta Lundaknake och lyssna på Peraxel Nilsson, ordförande i Varvshistoriska Föreningen, som berättade om Kockums verksamhet och till sist stolt visade upp 4 böcker om Kockums historia.

Peter Bager framför föreningens varma tack.

 Årsmötet avhölls i Restaurang SMAKs lokaler i Malmö Konsthall.

Revisorn Elisabeth Nordgren föredrog revisionsberättelsen för deltagarna på årsstämman.

Efter årsmötet berättade Lars Svensson ingående om ”Skribenter, stilar och ämnesområden i föreningens årsbok – Historia, kultur, människor”. I bakgrunden syns ordföranden Göran Larsson och skattmästaren Robert Herslow.

”Bygge av vrakbräder” – en bok i skriftserien Gryps som Lars talade livfullt om och rekommenderade till läsning.


Årsboken ELBOGEN 2010 delades ut.

Längst till höger Christian Kindblad författare till ”Automatrestauranger - ett snabbmatskoncept från 1890-talet”.

Måltiden inleddes med ”Risotto med Ostronskivling, tryffelolja och gremolata”.

Hanne-Louise Ericsson och Kerstin Martinsdotter samtalar om sitt författarskap i årsböckerna.

Johnny Ekdahl med lottpaket i handen – ”Smågodis”.

Till kaffet blev det lotteri för de närvarande och Anna Kuylenstierna var vinstutropare. Anna-Linnea och Nils-Filip var några av de glada vinnarna av Johnny Ekdahls fina träsniderier med knopar.
MALMÖ SKOLMUSEUM den 16 februari 2011


Välkommen in i skolsalen önskar Maria Österling från Malmö Museer och Sixten Magnusson som verkat som eldsjäl för Malmö skolmuseum vilket nu läggs ner den 28 februari för att återuppstå i annan form inom ramen för Malmö Museers verksamhet.


Här förevisades Lancastermodellen som undervisningsmetod med skrivbänk fylld med sand och rullande sudd. Vi fick även flera berättelser om konstnärerna bakom skolaffischerna.

Allt från bokstäver, räkneramar, griffeltavlor med hartass till sudd förevisades. Liksom en rundvandring inom olika ämnesområden från syslöjd till gymnastik vetenskap och tandvård.

I särskilda skåp fanns de gamla ”Sillarören” som vintertid togs fram vid skridskoåkning.

 
2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003 


Copyright Malmö Kulturhistoriska Förening