MALMÖ KULTURHISTORISKA FÖRENING
Grundad 1909 


Vårprogram 2018  

 

Malmö Kulturhistoriska Förening har till uppgift att: 
främja forskning och kunskap om Malmös historia och kulturliv,
verka för god miljö- och byggnadsvård samt
genom publiceringsverksamhet göra stadens förflutna levande.

 

Välkommen till en vår med spännande aktiviteter! 

Vi hälsar nya och gamla medlemmar hjärtligt välkomna till deltagande i vårens arrangemang.

Inbetalning av medlemsavgiften för 2018 görs till PG 3 79 25-5 senast den 28 februari. Har Du redan betalt Din avgift i samband med årsskiftet så blir Du automatiskt registrerad för 2018. Årsavgiften är oförändrad: 125 kronor för fullt medlemskap inklusive årsbok för innevarande år. För tillkommande familjemedlem erläggs 25 kronor i tillägg per person. Har Du vänner som är intresserade av vår verksamhet så kontakta gärna sekreteraren på mkhf@telia.com så sänder vi ut vår nya informationsfolder.

Se även Malmö stadsarkivs vårprogram med aktiviteter och föredrag som våra medlemmar också hälsas hjärtligt välkomna till. 
 

Februari

Föredrag om flygare i Malmö 1944–45

Måndagen den 26 februari, kl. 17.00 ordnar vi ett föredrag med eftersits och lättare förtäring till självkostnadspris runt hundralappen. Bibliotekarien Katarina Forsström är platsvärd för kvällens möte på Malmö stadsbibliotek dit Du inbjuds till ett spännande föredrag av Anette Sarnäs, f.d. arkeolog och numera arkivarie, om resultaten av nästan 20 års forskning efter information om de tio allierade flygarna som är begravda i Malmö. I föredraget berättar hon om hur forskningen bedrivits och ger smakprov på vad hon kommit fram till. Boken ”Rapporterad saknad – flygare i Malmö 1944–45” utkommer i maj.
Anmälan görs senast 19/2 till Malmö stadsarkiv 040-10 53 00 (mellan kl. 10–12). 
Plats: Malmö stadsbibliotek, Röda Rummet.
Tid: Tid: kl. 17.00–20.00. Du har två menyval på eftersitsen – fråga och välj i samband med anmälan.
 

April

Årsmöte och ”Stjärnorna på Kronprinsen”

Härmed kallas Du till föreningens årsmöte på Restaurang Översten på Kronprinsen måndagen den 23 april kl. 18.00. Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar följer föredrag om världsstjärnor och inhemska storheter som uppträdde på Kronprinsen. Från 1961 och 30 år framåt i tiden var restaurang Kronprinsen i Malmö en av de ledande nöjesscenerna i Sverige. Malmöjournalisten Christer Borg har nu skrivit en bok som heter ”Alla var där. Från Nisse Ahlrot till Judy Garland” (KIRA Förlag, september 2017). I det här kåseriet berättar han om de guldkantade åren, då stjärnorna avlöste varandra på Malmökrogen. Anekdoter och egna hågkomster varvas med många unika bilder och musikinslag. Möjlighet att köpa boken ges också. Som traditionen bjuder har vi även vår egen årsbok ELBOGEN 2017 klar vid detta tillfälle och denna delas ut till närvarande medlemmar. Härefter skickas årsboken ut med ordinarie postgång till övriga.

~ MENY ~
Ugnsbakad vårlax med hollandaisesås,
färsk grön sparris, citron och garnerad med räkor.
Serveras med dillkokt potatis.
Lättöl/mineralvatten

Kaffe med kaka
Öl/Vin köps i samband med måltid för de som så önskar.

Anmälan görs till Malmö stadsarkiv på telefon 10 53 00 senast den 13 april. Vänligen ange om Du/ni har för avsikt att deltaga på både årsmöte och måltid. Supéavgiften 250 kronor betalas kontant vid ankomst i samband med avprickning. Tid: kl. 18.00 - 21.00.
Anmälan är bindande. Ev. förhinder måste anmälas direkt till sekreteraren på telefon 0706-17 97 64, telefontid kl.10-12, senast en vecka före årsmötet.
 

Maj

Utflykt till Uppåkra – Sveriges största järnåldersboplats

Lördagen den 26 maj kl. 11.00–15.00. Uppåkra, ibland till och med kalllad stad började bebyggas senast år hundra efter Kristi födelse men är möjligen äldre. Här fanns ett tempel helgat till Oden kring vilket vapen, djur och människor offrats till hans ära. En mäktig hall reste sig också på platsen, Runt denna fanns mängder av hus och byggnader för herremän, hantverkare och handelsmän. Över 20 000 föremål från romersk järnålder till vikingatid har påträffats. Det rör sig om högkvalitativa föremål som dels tillverkats på plats men också importerats från hela den då kända världen. Från Kaspiska havet i öster till Atlanten i väster, från Lappland i norr till Afrika i söder kommer mängder av föremål. Tätorten fanns kvar till ca 960 då den ersattes av staden Lund i samband med att danerna kristnades. Vi blir guidade på plats av en lokal, kunnig guide. Rundvandringen avslutas på kafé till självkostnadspris. Medtag kontanter. 
Anmälan senast den 18 maj. Obligatorisk föranmälan görs till Malmö stadsarkiv på telefon 10 53 00, kl. 10–12. Samlingsplats för avfart med buss är Malmö Museers parkeringsplats. Pris: 150 kr. Avprickning till sekreteraren vid ankomst. Vid förhinder måste anmälan göras till sekreteraren på telefon 0706-17 97 64. Obs! Begränsat deltagarantal, 60 pers.
 

Övrigt

Välkommen att besöka Malmö Stadsarkiv på Bergsgatan 20 eller hemsidan på www.malmo.se/stadsarkivet.

Frågor om programmet eller synpunkter att framföra? Tag gärna kontakt med sekreteraren Rita Rohlin på telefon 0706-17 97 64 eller per e-post mkhf@telia.com
 

Med vänliga hälsningar 
Styrelsen